top of page

Nei, alkohol er ikke sunt for hjertet, ei heller for økt levealder

Man kan til tider lese i diverse tidsskrifter at alkohol er sunt for både det ene og det andre. Det er ikke måte på hvor bra det skal være for både hjertet og levealder.  I mer enn 30 år har media, alkoholindustrien og enkelte forskere spredd myten om at alkohol reduserer dødelighet fra slike sykdommer, skriver Verdens Helseorganisasjon (WHF)



Alkohol er en populær drikk over hele verden, som brukes i en rekke sosiale sammenhenger, på fester eller som en del av avslapning. Dessverre har alkohol en rekke skadelige effekter på helsen vår, og det er viktig å være klar over konsekvensene av å drikke for mye.

  

Først og fremst er alkohol en potensielt avhengighetsskapende substans. For noen mennesker kan det utvikle seg til et alvorlig problem, og alkoholisme kan føre til ødeleggende konsekvenser for både den enkelte og deres nærmeste. Det kan også føre til problemer på jobb, i skolen, og i sosiale sammenhenger. 


Alkohol påvirker også kroppen vår på en rekke negative måter. Det kan føre til leverskader, hjerteproblemer, mageproblemer og visse typer kreft. Det kan også øke risikoen for demens. I tillegg kan det påvirke vår mentale helse, og alkoholmisbruk er knyttet til depresjon, angst og andre psykiske lidelser. Inntak av alkohol kan ha alvorlige konsekvenser når det kombineres med andre stoffer eller medisiner, og kan øke risikoen for overdose. 


Det er viktig å være klar over konsekvensene av å drikke for mye på kort sikt. Alkohol kan føre til dårlig dømmekraft, nedsatt koordinasjon og svimmelhet, noe som øker risikoen for ulykker og skader.  


Selv om moderat alkoholinntak kan være trygt for noen mennesker, er det viktig å være klar over potensielle risikoer og begrense forbruket. Hvis du eller noen du kjenner sliter med alkoholmisbruk, er det viktig å søke hjelp og støtte så snart som mulig. 

 

«Det er en myte at alkohol er bra for hjertet, fastslår ny rapport. Tvert imot øker alkohol risikoen for hjerte-karsykdom. 


I diverse tidsskrifter kan man av og til lese påstander om at alkohol er sunt og bra for hjertet og levealderen. Dette blir «helsegevinsten» med jevne mellomrom slått stort opp i forskjellige tidsskrifter, i mangel på andre «agurknyheter». Men er det virkelig slik at alkohol denne virkningen på helsen vår? Ifølge World Heart Federation har media, alkoholindustrien og noen forskere spredt en myte om at alkohol reduserer dødelighet fra visse sykdommer i over 30 år. 


Mange forskere har imidlertid vært skeptiske til denne påstanden, blant annet psykiater og Actis-rådgiver Hans-Olav Fekjær.


Studier som antyder at alkohol reduserer risikoen for hjerte-karsykdommer er basert på observasjonsstudier. Disse studiene sammenligner grupper av mennesker med ulikt alkoholforbruk, men kan ikke ta høyde for alle mulige bakenforliggende faktorer som kan påvirke resultatene. 


Det er derfor vanskelig å slå fast om det er alkoholbruken i seg selv som reduserer risikoen, eller om det er andre faktorer som spiller inn. For eksempel kan sosioøkonomiske forskjeller mellom mennesker som drikker moderat og avholdende personer spille en rolle. 


En viktig faktor er også at gruppen det er foretatt studier på inneholder personer som har sluttet å drikke på grunn av dårlig helse eller alkoholproblemer, noe som kan påvirke resultatene. Derfor er det fortsatt uklart om alkohol virkelig har en positiv effekt på hjerte-karsykdommer. 

 

Nyere forskning viser at helsegevinsten er en myte 

De siste ti årene har det blitt gjennomført bedre studier som tar hensyn til ulike faktorer. I mer grundige studier har den antatte «helsebringende» effekten av alkohol blitt motbevist. Per nå er det ingen pålitelig sammenheng mellom moderat alkoholforbruk og lavere risiko for hjertesykdom, ifølge WHF. Studier viser faktisk at selv små mengder alkohol øker risikoen for ulike hjerte-karsykdommer. En nylig britisk studie viser at selv de som drikker innenfor anbefalte grenser (< 14 alkoholenheter i uka) har økt risiko for hjerte-karsykdommer. Britiske forskere hevder at «helsegevinstene av moderat alkoholforbruk er en stor myte, på linje med troen på at røyking er bra for helsen.» 


I følge WHF har alkoholindustrien spredt feilaktig informasjon om helseeffektene av å selge mer alkohol. Gjennom markedsføring fremstilles alkohol som en positiv del av sosiale sammenkomster, samtidig som det blir fremhevet som sunt og trygt for hjertet. Jeg tenker at alkoholindustrien har en god del å tjene på at det blir fremstilt slik, og jeg tror også at den villedende informasjonen har gjort det utfordrende å implementere effektive alkoholpolitiske tiltak i flere land. 


Så hvordan gripe fatt i dette? På den ene siden har vi diverse nyere studier som viser at alkohol har svært liten positiv på helsen vår. På den andre siden har vi en alkoholindustri som tjener godt på at tidsskriftene fortsetter å skrive om positive helseeffekter. Jeg tenker at vi som jobber med rus, og utfordringer i forhold til dette gjør en viktig jobb, med å formidle vår kunnskap. Helsepersonell og rusarbeidere spiller en viktig rolle i å spre korrekt informasjon om alkoholens virkning på helsen.  Det er ikke alltid en enkel jobb, men det er en viktig jobb, i alt mylderet av informasjon som man får servert i aviser, ukeblader og via internett.  


Lin-Merethe Waagenes, fungerende generalsekretær

 




bottom of page